Aleșii USL vin cu noi propuneri legislative care le-ar putea aduce bugetarilor câteva zile libere în plus. Mai exact, un grup de deputați PSD propune ca cea de-a treia zi de Paște să fie declarată sărbătoare legală. De asemenea, o altă zi care ar putea fi declarată zi liberă este ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, respectiv ziua de 21 mai, sau ziua de 10 mai, zi în care românii ar trebui să prăznuiască independenţa de stat a României (din 1877) şi instituirea regalităţii (în 1881).
12 sărbători legale
Potrivit Codului Muncii, salariații din sectorul public au parte de 12 sărbători legale pe parcursul anului 2013, mai multe decât în anul 2012. Opt dintre zilele libere din cursul anului acesta sunt zile din cursul săptămânii, în timp ce patru dintre acestea sunt în weekend. Până la sfârșitul acestui an, bugetarii se vor mai bucura de liber pe data de 30 noiembrie, respectiv de Sfântul Andrei, pe data de 1 decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României, și în prima și a doua zi de Crăciun, respectiv pe 25 și 26 decembrie.
Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Angajații ale căror locuri de muncă presupun ca activitatea să nu poată fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu beneficiază de aceste zile libere. În acest caz, angajatorul trebuie să le ofere angajaților o altă zi liberă în cursul lunii sau un spor de muncă prestată în zilele de sărbătoare legală.
Aleșii USL vin cu noi propuneri legislative care le-ar putea aduce bugetarilor câteva zile libere în plus. Mai exact, un grup de deputați PSD propune ca cea de-a treia zi de Paște să fie declarată sărbătoare legală. De aseme