A XXXVI-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari îşi va deschide porţile vineri, 25 octombrie, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. 155 de meşteri - ceramişti, ţesători, împletitori în diverse materiale, sculptori sau cioplitori, scrijelitori, lingurari - din 28 de judeţe vor veni în faţa publicului craiovean cu cele mai reprezentative lucrări.
„Expoziţia va găzdui 100 de pavilioane. Tipul de aranjament al expoziţiei nu este aleatoriu, ci muzeologic. Încercăm să eliminăm repetiţiile, astfel încât fiecare pavilion să arate ca o microexpoziţie. Nu este un târg de vechituri, este un târg de artă populară şi fiecare pavilion reprezintă ceva în sine, o operă a unui artist, a unui meşteşugar“, a precizat Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie din cadrul Muzeului Olteniei.
De la ediţia din acest an nu vor lipsi nici demonstraţiile meşterilor. Aşa se face că cei care vor trece pragul târgului îi vor putea vedea la lucru pe lucrătorii în piatră, cioplitorii în lemn, olarii şi nu numai.
Tradiţia va fi la loc de cinste, fiind şi egida sub care se desfăşoară târgul - „Tradiţia tradiţiilor“.
„Târgul Meşterilor Populari este una dintre cele mai vechi manifestări din ţară. El a început odată cu Festivalul «Maria Tănase». Mergem pe ideea de tradiţie, căci un târg al meşterilor populari trebuie să fie tradiţional, dar sunt momente în care şi tradiţia virează şi trădează, şi, la un moment dat, anumite artefacte, fără să fie kitschuri, sunt însă altfel decât celelalte. Atunci specialistul trebuie să fie foarte atent, să eludeze ideea de kitsch, să accepte ceea ce este cu adevărat valoros. Aici intervine artistul şi el poate să propună, de aceea avem şi pictură de vreo doi ani în cadrul târgului, prin intermediul lui Ioan Măric, cel care la ediţia de anul trecut a luat premiul I. El surprinde o lume care poate fi ironizată. Se zice că un popor c