Sâmbătă, 26 octombrie, ora 11.00, la sediul Fundaţiei Löwendal, va avea loc lansarea volumului-document „Cartea Atelierelor“, publicat în prezenţa regizorului Andrei Șerban şi a Corinei Șuteu, iniţiatoarea Academiilor Itinerante. Alături de Valentin Nicolau, directorul Editurii Nemira, la lansare vor fi prezenţi participanţii la experienţa Academiei , Alice Georgescu, Tatiana Niculescu Bran, Sanda Manu, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria şi mulţi alţii.
„Cartea Atelierelor“ documentează cele patru ediţii ale Academiei Itinerante Andrei Șerban, desfășurate la Plopi, la Horezu, la Ipotești și la Mogoșoaia, la care au participat actori, regizori, scenografi, artişti vizuali, critici de teatru şi jurnalişti care depun mărturie despre acest fenomen unic, susţinut de ICR New York, echipa lui Horia-Roman Patapievici.
„Peste ani, am înțeles că sensul primei reconstrucții a spațiului public românesc, după căderea comunismului, s-a realizat prin conjugarea Pieţei Universității cu spiritul operei lui Andrei Șerban Trilogia greacă”, scrie Horia-Roman Patapievici în prefața cărții. „Când eram adunați împreună, în noul spațiu public pe care îl cream în Piața Universității, simțeam că se mai afla ceva sau mai bine spus cineva cu noi. Nu era politicul și nici politica. Cu siguranță, nu era doar civismul; nici, cu atât mai puțin, ideologia. Erau un al libertății și al fraternității. Cu noi, când ne simțeam liberi și fraterni, se mai afla un Zeu. Care zeu? Era zeul solar și întunecat, jucăuș și tragic, exuberant și contorsionat al libertății și fraternității, pe care și Andrei Șerban îl suscitase pentru noi în Trilogia greacă și care se joacă în istorie cu soarta popoarelor, cu destinele oamenilor, cu mărirea și decăderea culturilor. Această concomitență fie a ținut de destin, fie a creat un destin. Atunci când se va scrie istoria simbolică a deceniilor de după 1989 se va vede