80 de pacienţi ajung, în medie, lunar la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina muşcaţi de câini (dintre care jumătate maidanezi), numărul crescând constant de la începutul anului.
Chiar dacă nu toate cazurile necesită terapie complicată şi costuri exorbitante, secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina se confruntă în ultimele luni cu o creştere constantă a numărului de pacienţi ajunşi la spital muşcaţi de câini. Dacă la începutul acestui an se adresau, în medie, 50 de pacienţi, în ultimele trei luni numărul a ajuns la 70 - 80.
Mai mult de jumătate dintre ei sunt muşcaţi de câinii maidanezi, în aceste cazuri impunându-se, în funcţie de gravitatea muşcăturii, cel puţin două vaccinuri. Dacă ai avut ghinionul să-ţi deranjezi propriul câine încât acesta a simţit nevoia să te atace, şi se administrează fără discuţie antitetanicul, iar dacă, în decurs de 14 zile, câinele din gospodărie îşi modifică în rău comportamentul, dând semne de rabie, se trece şi la administrarea antirabicului. Pentru trecătorii care s-au trezit muşcaţi de câinii fără stăpân administrarea celor două vaccinuri se impune automat. Terapia se completează, în funcţie de gravitatea muşcăturii, şi cu alte medicamente. Costul spitalizării nu se încheie aici, în foarte multe cazuri intervenind ulterior transferul la Chirurgie Plastică, pentru reconstrucţii, grefe etc.
Cazurile grave nu sunt, în medie, mai mult de cinci – şase în fiecare lună, însă chiar şi pentru cele mai simple costurile nu sunt deloc neglijabile. O singură doză de vaccin costă peste 100 de lei, iar în cazul antirabicului este nevoie de trei. Dacă lucrurile se complică, intervine seroterapia (plăgile profunde, aproape de zona cefalică, de membre etc.), tratamentul cu antibiotice etc. Nu mai este un secret pentru nimeni că mare parte dintre pacienţi sunt din Sla