Noile condiţii de stabilire a eligibilităţii solicitanţilor de ajutoare de încălzire, deşi teoretic lărgesc baza de selecţie, practic tot îi lasă pe primarii din mediul rural fără posibilitatea de a-şi ajuta toţi nevoiaşii, la întâlnirea organizată ieri de AJPIS aceştia strigându-şi nemulţumirile în gura mare.
La primării se depun deja cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, sunt chiar localităţi în care acestea au fost acceptate înainte de modificarea legislaţiei, şi unde solicitanţii trebuie să le depună din nou, însă instrumentarea acestor dosare rămâne în ceaţă. Ieri, Prefectura şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) i-a chemat pe primari şi referenţii sociali din primării să le ofere lămuriri în urma modificărilor legislative survenite chiar în această lună. Doar că întrebările din sală i-au pus, pe alocuri, pe reprezentanţii instituţiilor în mare dificultate, au rămas întrebări fără răspuns clar, iar în judeţ au ajuns programele furnizate de Direcţia Agricolă într-un format în care nu se poate lucra.
La final participanţii s-au trezit concluzionând: „Am venit boi şi-am plecat vaci!”.
Moştenitorii fără acte rămân din nou fără ajutoare
Cea mai mare nemulţumire a primarilor s-a dovedit a fi aceea a imposibilităţii de a-şi onora promisiunile electorale faţă de oamenii aflaţi în nevoie. Deşi săraci, unii lipiţi pământului, mulţi cetăţeni nici măcar nu pot visa la ajutor din partea statului să treacă iarna cu bine pentru că nu sunt proprietari pe imobile.
„Legiuitorul este vinovat, dar pe noi nu ne încălzeşte cu nimic. Ca să nu le dăm ajutoare am scris în lege «proprietar» şi am încheiat povestea. Pe noi nu ne lasă nimeni să decidem. Dacă noi le dăm, dumneavoastră veniţi şi ne amendaţi. Alo, noi ştim cel mai bine situaţia, am transmis personal propunere de modificare, să se accepte