Pentru preşedintele Franţei, Françoise Hollande, deja fragilizat de problemele economice, scandalurile par să nu se mai sfârşească. Şeful statului francez s-a trezit că trebuie să gestioneze dezvăluirile făcute de cotidianul „Le Monde“, în baza documentelor fostului analist Edward Snowden, privind interceptările secrete ale convorbilor telefonice ale francezilor făcute de Agenţia de Securitate Naţională a SUA.
Ieri, Parisul a anunţat că a pus tema spionajului american pe agenda summit-ului european de mâine, dar a primit sprijin doar din partea Germaniei. Parisul va cere Europei să se doteze cu un regulament de protecţie a datelor personale.
Marine Le Pen îi cere demisia
Bâlbâiala miniştrilor francezi în rezolvarea cazului Leonarda Dibrani, liceana romă din Kosovo expulzată săptămâna trecută din Franţa, s-a întors tot împotriva şefului statului francez. Liderul Frontului Naţional (extrema dreaptă), Marine Le Pen, a cărei formaţiune se află pe primul loc în sondaje, i-a cerut preşedintelui Hollande să demisioneze pentru că a „umilit“ Franţa .
„Primul care ar trebui să demisioneze este ministrul de Interne Manuel Valls“, a spus Le Pen. „Şi evident preşedintele republicii deoarece a umilit Franţa într-o astfel de manieră încât nu mai are nicio autoritate“, a adăugat ea.
„Am văzut slabiciune, fragilitatea acestui personaj care, sub presiunea câtorva elevi de stânga, a violat nu doar deciziile administrative, ci şi legea“, a acuzat Le Pen, adăugând: „S-a ajuns la fundul sacului“. Decizia preşedintelui Francois Hollande de a autoriza revenirea în Franţa doar a tinerei de 15 ani Leonarda Dibrani, expulzată în Kosovo împreuna cu familia sa, care se afla ilegal în Franţa, a stârnit neântelegere şi revoltă în Hexagon.