Dacă la debutul, în septembrie anul trecut, Programului naţional de testare gratuită împotriva cancerului de col uterin sălăjencele s-au arătat foarte interesate de acesta, între timp interesul a scăzut simţitor.
După lansarea programului, aproape o mie de sălăjence s-au testat, lunar, împotriva cancerului de col, astfel încât Sălajul se număra printre judeţele fruntaşe pe ţară la impactul acestuia. Între timp, poate şi din cauza întreruperii pentru câteva luni a finanţării, interesul pentru acest program a mai scăzut.
Potrivit informaţiilor primite de la Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, până în 30 septembrie se plătiseră 80.000 de lei pentru testele efectuate în acest an, echivalentul a aproximativ 1.000 de teste. Mai sunt de decontat 11.200 de lei, suma aferentă lunii septembrie.
Programul de depistare precoce a cancerului de col continuă şi în lunile următoare, de el putând beneficia femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. Pentru a intra în program, ele trebuie să se prezinte, mai întâi, la medicul de familie, care le va oferi informaţii şi consiliere, dar şi un formular, cu care trebuie să se ducă, în baza unei programări, la unul dintre cele patru centre de recoltare organizate în judeţ: la ambulatoriile Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei şi Spitalului orăşenesc Jibou, dar şi la Policlinica Salvosan Ciobanca. Aici i se va recolta o probă, al cărei rezultat îl va primi, în termen de 30 de zile, medicul de familie, care va anunţa pacienta cu privire la paşii de urmat în situaţia în care testul pune în evidenţă anumite leziuni.
Programul a fost lansat anul trecut, pentru o perioadă de cinci ani, şi vine în contextul în care România se clasează pe un deloc onorant loc I în lume la mortalitatea prin cancer de col uterin. Potrivit statisticilor DSP, anual,