Reprezentanţii sindicatului Sanitas Bucureşti au cerut demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce negocierile în ceea ce priveşte modificarea statutului spitalelor, care ar urma să devină instituţii autonome, au eşuat. Totuşi, ministerul a venit cu o serie de propuneri, pe care le-a înaintat sindicatului.
„Nu se schimbă destinaţia spitalelor. Unităţile sanitare nu se înfiinţează sau desfiinţează decât prin Hotărâre de Guvern, prin decizia Guvernului”, se arată într-un comunicat e presă al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit aceluiaşi document, se modifică structura Consiliului de Administraţie propusă în forma actuală a proiectului, în sensul reducerii de la 3 la 2 a numărului reprezentanţilor care au responsabilitatea managementului (autorităţi locale). De altfel, ministerul va elabora normativele de personal, care vor fi obligatorii, pe activităţi, astfel încât să fie garantat un minim de personal.
„Salarizarea personalului preluat în cadrul noii forme de organizare se face pornind de la un minim prevăzut potrivit legii salarizării personalului medical, iar contractul colectiv de muncă va reprezenta un cadru de asigurare a unei relaţii corecte cu angajatorii”, se arată în comunicat.
Legat de dezvoltarea spitalelor, aceasta se va putea face din fonduri de investiţii şi din fondurile rezultate din recuperarea TVA, prin noile forme de organizare spitalele pilot putând fi plătitoare de TVA. În plus, o altă propunere înaintată de Ministerul Sănătăţii este ca din consiliul de administraţie al spitalelor pilot să facă parte o persoană desemnată de sindicatele reprezentantive din unitate.
Sanitas Bucureşti cere demisia lui Nicolăescu
La rândul lor, reprezentanţii sindicatului Sanitas Bucureşti au respins în continuare ideea de transformare a spitalelor în SRL-uri, asociaţii sau fundaţii, fiind hotă