Abia s-a încheiat (12-15 octombrie), la Rio de Janeiro, Conferinţa Internaţională pentru Jurnalism de Investigaţie (Global Investigative Journalism Conference - GIJC 2013), un fel de congres mondial al jurnaliştilor de investigaţie.
Ajuns la cea de-a opta ediţie, conclavul celor mai temuţi jurnalişti şi-a anunţat o participare de circa 800 de persoane din aproape 90 de ţări, cu aproape 300 de „speakers", jurnalişti de top din peste 50 de ţări din toată lumea, împărţiţi în peste 100 de paneluri, workshopuri şi seminarii. Dar nu acesta este lucrul cel mai important. Mai întâi că vestitul Rio, iată, tinde să devină o „capitală" a tuturor lucrurilor importante din lume (să nu uităm de CM de fotbal din 2014 şi de Olimpiada din 2016). Apoi să semnalăm acolo o dublă prezenţă românească semnificativă.
Mai întâi, regăsirea printre „speakers" conferinţei a lui Paul Radu, director executiv al OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), implicat în trei contexte. Pentru că nu se întâmplă în fiecare zi, îmi permit să le menţionez explicit: în cadrul sesiunii globale, potrivit programului, Paul Radu a avut o prezentare cu tema Investigarea afacerilor internaţionale: surse şi documente (în original, Investigating International Business: Sources and Documents), a participat la un workshop cu tema Cum să rămâi în viaţă: problema securităţii în investigarea crimei organizate (Staying Alive: Security for Organized Crime Reporting) şi la un studiu de caz despre Acoperirea corupţiei şi a crimei organizate în secolul 21 (Showcase: Covering 21st Century Corruption and Organized Crime).
Cel de-al doilea român, prezent simbolic la Rio, este Ştefan Cândea, director al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), în calitate de colaborator al volumului (e-book), apărut sub egida Fundatiei Nieman pentru Jurnalism de la Universitatea Harvard, cu tit