TIMIȘOARA. Primăria va aloca bani din bugetul local pentru renovarea imobilelor de patrimoniu de pe care cade tencuiala, a decis, marți, Consiliul Local.
Conform proiectului aprobat de aleșii locali, municipalitatea poate contribui la acoperirea costurilor pentru executarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor cu 20% din valoarea facturilor decontate executantului lucrărilor, sub formă de “grant” – sprijin financiar nerambursabil. De asemenea, 80% din valoarea lucrării va reprezenta împrumutul municipalității pentru locatari, care vor da înapoi banii în zece ani, fără dobânzi.
Sumele menționate se vor deconta executantului în baza facturilor fiscale emise de acesta autorității publice finanțatoare, documente justificative ce vor fi emise în baza situațiilor de lucrări întocmite conform prevederilor legale în vigoare. Recuperarea sumelor rambursabile alocate de autoritatea locală finanțatoare se va face în 10 ani (120 de luni) în baza contractelor de finanțare semnate şi a constituirii garanției imobiliare asupra imobilului, pentru o perioadă de 10 ani, prin Direcția Economică, se arată în proiectul adoptat marți.
Vor putea accesa astfel de fonduri persoanele fizice care deţin apartamente în clădiri istorice situate în cartierele Cetate, Fabric, Iosefin şi alte zone, imobile clasate ca monumente, ansamblu sau sit conform Legii 422/2001
Vor fi decontate de municipalitate lucrările care vizează reparaţii şi lucrări de refacere a acoperişului, lucrări de tinichigerie (pervaze, jgheaburi, burlane etc.), lucrări de reparare/refacere a zidăriei/pereților exteriori, a finisajelor exterioare (tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje etc.), lucrări de reparare sau înlocuire a tâmplăriei exterioare, precum și lucrări de refacere şi înlocuire a vitrinelor.
În fiecare an, Primăria Timișoara va aloca în buget o anumită sumă pentru astfel de lucrări