Scris de A.S. - Consiliul Local Timişoara a aprobat, marţi, un nou program de reabilitare a clădirilor istorice din oraş. Noua hotărâre adoptată prevede ca primăria să subvenţioneze 20 la sută din valoare lucrărilor de refacere a faţadelor şi acoperişurilor imobilelor istorice degradate, restul de 80 la sută din fonduri urmând să fie acordate proprietarilor – doar persoane fizice – sub formă de credit cu dobândă zero, rambursabil în 10 ani.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 21 de voturi „pentru” în condiţiile în care erau 22 de consilieri locali prezenţi în sală – unul nu a votat -, existând un singur amendament, să existe o garanţie de 10 ani pentru lucrările realizate.
„Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acţiune prioritară a Municipiului Timişoara” prevede acordarea de fonduri pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol viaţa trecătorilor. Doar o parte din fonduri, mai exact 20 la sută, sunt nerambursabile, restul de 80 la sută fiind acordate de municipalitate sub formă de împrumut pe o perioadă de 10 ani cu dobândă zero.
Vor putea accesa astfel de fonduri persoanele fizice care deţin apartamente în clădiri istorice din mai multe cartiere – Cetate, Fabric, Iosefin şi alte zone, imobile clasate ca monumente, ansamblu sau sit conform Legii 422/2001. Ce fel de lucrări vor putea fi decontate? Reparaţii şi lucrări de refacere a acoperişului, lucrări de tinichigerie (pervaze, jgheaburi, burlane etc.), lucrări de reparare/refacere a zidăriei/ pereților exteriori, a finisajelor exterioare (tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje etc.), lucrări de reparare/ înlocuire a tâmplăriei exterioare, lucrări de refacere şi înlocuire a vitrinelor etc.
În cazul persoanelor juridice care deţin apartamente sau spaţii comerciale în aceste imobile, a