Unele tari au facut legi menite sa le suprime cultura si sa-i mentina la marginea societatii. Altele, ca Ungaria si Romania, i-au pastrat in sclavie in secolul 15. Rromii au devenit tinta exterminarii naziste 500 de ani mai tarziu.
Se estimeaza ca un procent variind intre 25% si 70% dintre rromii europeni au murit in Holocaustul din cel ce-al Doilea Razboi Mondial. De atunci, populatia rroma a ramas la periferia societatii europene, un fapt subliniat de acuzatiile de rapire aduse unui cuplu de rromi in Grecia, arata CNN.
Maria, fetita blonda, a sarit in ochii oficialilor care au vizitat o comunitate rroma, iar avocatul cuplului spune ca acestia au adoptat copilul de la mama ei biologica, fara insa a o face printr-o procedura legala.
Grupurile care apara drepturile minoritatilor spun ca acest caz urmeaza sa inrautateasca situatia rromilor. "Riscul este sa se adauge mai multe sterotipuri si rasism peste imaginea comunitatilor de rromi", a spus Dezideriu Gergely, director executiv al Cetrului European pentru Drepturile Rromilor.
"Ceea ce trebuie inteles e ca acest caz nu defineste populatia rroma. Trebuie sa il privim ca pe un caz individual care se poate intampla in randul oricarei minoritati. Infractionalitatea nu e legata de o minoritate anume", spune acesta.
Care e starea rromilor azi, se intreaba CNN. Unul din trei rromi este somer iar 90% traiesc sub limita saraciei. Multi locuiesc in tabere si caravane, dar e greu de spus cati prefera acest stil de viata si cati sunt obligati de faptul ca nu au alta solutie.
In Europa se gasesc intre 10 si 12 milioane de rromi, fiind cea mai mare minoritate europeana. Cei mai multi traiesc in sudul si estul Europei, desi sunt raspanditi pe tot continentul. Limba lor, care prezinta mai multe dialecte, se trage din sanscrita.
Sunt denumiti "gypsi" i