Scutul antirachetă din Europa va proteja până în 2018 întreaga populație a țărilor membre NATO, a declarat marți, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.
"Considerăm amenințarea unui atac cu rachetă ca fiind reală, de aceea avem nevoie de un sistem corespunzător de apărare. Până în anul 2018, acest sistem de apărare antirachetă va proteja întreaga populație a Europei și a țărilor membre ale NATO", a afirmat Rasmussen, într-o declarație de presă făcută pentru ziariștii ruși, înaintea reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale blocului nord-atlantic și a Consiliului Rusia-NATO, relatează RIA Novosti.
Anders Fogh Rasmussen a ținut să precizeze că scutul antirachetă are un caracter strict defensiv și a propus Rusiei, țară care consideră că acest sistem este îndreptat împotriva sa, să participe la acest proiect.
"Nu pretindem că Rusia ne crede pur și simplu pe cuvânt. În acest context, propunem să fie puse la punct două centre de apărare antiaeriană — unul rus și unul al NATO—, care să poată face schimb de informații, să pregătească exerciții comune, să analizeze amenințările externe", a subliniat secretarul general al NATO.
În opinia sa, cea mai bună modalitate de a convinge Rusia de obiectivele reale ale scutului antirachetă european este de a face ca această țară să participe la proiect. "Noi suntem deschiși pentru continuarea dialogului și pentru a răspunde la toate întrebările pe care Rusia ar putea să ni le pună", a adăugat Rasmussen, potrivit aceleiași surse.
Sistemul american de apărare antirachetă în Europa, despre care NATO și SUA susțin că are drept scop contracararea amenințărilor venite din partea Coreii de Nord și Iranului, a fost o sursă constantă de nemulțumiri în relațiile americano-ruse în ultimii ani.
Rusia și NATO au convenit în mod oficial să coopereze în