Dacă eşti răcit şi durerea de cap nu te mai lasă, ba, dimpotrivă, pare că se accentuează, e cazul să te întrebi dacă nu cumva de vină ar putea fi sinuzita. Are simptomele guturaiului...
Nasul îţi curge încontinuu şi în acelaşi timp e înfundat, secreţiile sunt abundente şi purulente, îţi simţi capul greu, ai febră...Aceste simptome nu se deosebesc prea mult de cele ale unui guturai banal. Însă, dacă persistă mai mult de 7 zile şi chiar se agravează, sunt semne ale sinuzitei.
... dar durează mai mult de 7 zile
Sinuzita apare prin suprainfectarea bacteriană a sinusurilor, ca urmare a inflamării mucoasei care căptuşeşte sinusurile. Există două forme ale acestei afecţiuni: acută şi cronică.
Sinuzita acută apare, în cele mai multe dintre cazuri, ca urmare a unei infecţii virale a căilor respiratorii superioare. Depistată la timp şi tratată corect, sinuzita acută durează circa trei săptămâni. Mai poate fi cauzată de: un abces dentar, o alergie, poluare, o deviaţie de sept, polipi nazali (prelungiri ale mucoasei care căptuşeşte sinusurile).
Sinuzita cronică tinde să se repete şi persistă mai mult de patru săptămâni. Durerile de cap sunt difuze, nasul se înfundă din când în când şi nu poate fi suflat, deoarece secreţiile se scurg din nas în gât. Simptomele sunt asociate cu o tuse cronică, dureri în gât.
Copiii pot face etmoidită
Copiii între 2 şi 4 ani prezintă riscul de a suferi de etmoidită, adică inflamarea acută a mucoasei etmoidului (sinus aflat în zona frunţii). Cauza etmoiditei e o infecţie rinofaringiană care blochează canalul prin care sinusurile comunică cu fosele nazale. Starea generală a copilului cu etmoidită se înrăutăţeşte treptat, febra creşte, din nas se scurge puroi, iar pleoapele se inflamează. În această situaţie, trebuie dus de urgenţă la spital.