La mai puţin de o săptămână de când Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, reclamând lipsa informaţiilor privind stadiul implementării Directivei 2010/31/EU referitoare la eficienţa energetică a clădirilor, asociaţiile patronale ale producătorilor de polistiren şi ale constructorilor reclamă o serie de alte probleme legate de execuţia lucrărilor, legislaţie şi lipsa consultărilor cu organizaţiile de profil.
Termoizolarea corectă şi integrală a clădirilor este singura şansă a României să îndeplinească directivele europene la care s-a angajat. ROMEPS atrage atenţia că nerespectarea Directivei 2010/31/UE atrage după sine şi neîndeplinirea obiectivelor asumate prin Directiva 20/20/20 care prevede că, până în anul 2020, România trebuie să reducă noxele cu 20 de procente, să producă minimum 20% din energia totală cu surse regenerabile şi să reducă consumul de energie cu 20 de procente“, consideră producătorii de polistiren, subliniind că folosirea unei izolaţii de zece centimetri este insuficientă pentru eficientizarea energetică a clădirilor.
Pe de altă parte, patronatele din construcţii reclamă faptul că declanşarea procedurii de infringement a fost posibilă din cauza bâlbelor autorităţilor, care nu vor să ţină cont de părerea specialiştilor din construcţii, neinvitându-i la discuţii.
„Infringementul a fost declanşat pentru că autorităţile nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate. Ministerul Dezvoltării ar trebui să discute cu asociaţiile patronale pentru a găsi măsurile optime ce trebuie adoptate în scopul încheierii cât mai rapide a procedurii de infringement“, a declarat pentru Curierul Naţional, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.
„Autorităţile ar trebui să discute cu specialiştii din domeniul privat pentru a descoperi unde s-a greşit şi ce ar trebui făcut astfel încât lucrările finale să fie unele de