Opt angajați ai Serviciului Vamal au fost eliberați din funcții, iar 52 au fost sancționați disciplinar (Ziarul Național).
Un editorial semnat de Corneliu Ciurea în „Jurnal de Chişinău” discută semnificaţia şi posibilul deznodământ ale celei de-a doua moţiune de cenzură înaintată de PCRM şi care se va discuta astăzi într-o şedinţă extraordinară a Parlamentului. Comentatorul observă că deputaţii comunişti pot fi, desigur, acuzaţi de populism, dar că prin moţiunea de cenzură înaintată, ei vor pune în discuție un subiect de interes național – tragem sau nu tragem o frontieră pe Nistru și cum tratăm în continuare transnistrenii fără pașaport moldovenesc. „Opiniile pot fi diferite, dar prezentarea argumentelor nu a fost făcută până astăzi deoarece Guvernul a preferat să muşamalizeze această discuție. Din această cauză, nu putem decât saluta moțiunea de cenzură, chiar dacă sperăm că ea nu va trece”, crede dl Ciurea.
Cel mai probabil, scrie „Adevărul” la acelaşi subiect, moţiunea va acumula acelaşi număr de voturi – 36, reprezentând grupurile parlamentare PCRM şi Partidul Socialiştilor.
„Adevărul” mai observă că pe 30 octombrie expiră mandatul a trei din cei patru avocați parlamentari, iar Ministrul Justiției, Oleg Efrim, speră că până atunci Parlamentul va vota un proiect de lege ce va modifica modalitatea de selectare și numire a ombudsmanului. „S-a făcut analiza activităţii acestei instituţii pe o durată de mai mult de zece ani. Am văzut carenţele şi am decis să elaborăm o nouă lege care va face o instituţie puternică. Ideea de bază este asigurarea independenţei instituţiei ombudsmanului”, explică ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.
„În ultimul an, pe paginile ziarelor au tot fost publicate fotografii şi documente cu vilele şi maşinile de lux ale judecătorilor, care depăşesc cu mult veniturile lor legale. Niciunul din