Munca asiduă de cercetare, de aproximativ 13 ani, a unui preot greco-catolic, din localitatea sălăjeană Bădăcin, încropită într-o monografie a satului, a fost plagiată aproape în totalitate de un alt preot, de rit ortodox, din aceeaşi comunitate. Plagiatul a ieşit la lumină în toamna acestui an, imediat după ce slujitorul ortodox şi-a lansat volumul în satul lui Iuliu Maniu.
În urmă cu mai bine de 13 ani, Cristian Borz, preot greco-catolic la Parohia din Bădăcin, a început o riguroasă muncă de cercetare pentru realizarea unei monografii a satului în care slujeşte. Drumuri, căutări prin arhivele muzeelor, selecţii riguroase ale materialelor din presa vremii, studii de speciatitate, discuţii şi întâlniri cu oameni ai locului, dar şi multă pasiune. Toate acestea s-au concretizat în cartea “Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu”, volum care a văzut lumina tiparului la Editura “Caiete Silvane” din Zalău, în anul 2012. Cum nimic nu se poate face de unul singur, cel care l-a coordonat pe Cristian Borz pentru realizarea monografiei a fost cercetătorul ştiinţific Marin Pop, doctor în istorie la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
În cele din urmă, după 13 ani cercetare “Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu” apare pe piaţă în cursul anului trecut, iar locuitorii comunei, istorici şi deopotrivă oameni de cultură din judeţ apreciază la superlativ întreaga muncă de cercetare a preotului Cristian Borz. Volumul cuprinde peste 200 de pagini în care cititorul poate afla întreaga istorie a satului Bădăcin şi a familiei Maniu.
“O monografie copy-paste”
Un an mai târziu, în vara anului 2013, un preot care slujeşte la Parohia Ordotoxă din localitate, Dumitru Blaga, realizează o altă monografie a satului Bădăcin, pe care o cuprinde într-un volum lansat cu mare fast, în luna august, în satul lui Maniu. Din păcate, “Monografia satul