Universitatea din Oradea a desfăşurat împreună cu Institutul de Biotehnologie Bay Zoltán din Szeged, Ungaria un proiect ce are ca obiectiv dezvoltarea unei noi metode şi a unui sistem inovativ. Este vorba despre un sistem ce utilizează biosenzori optici, pentru monitorizarea în timp real a reacţiei de hidroliză a glucidelor şi de fermentare etanolică în timpul producţiei de bioetanol şi a vinului.
Proiectul a început anul trecut şi este considerat de către specialiştii universităţii din Oradea un mare succes. “Am reuşit să adunăm în cadrul acestui proiect, zeci de profesori, de la mai multe facultăţi din cadrul Universităţii din Oradea, astfel încât centrul de cercetare are cel mai mare punctaj din universitate”, a afirmat Sanda Filip, decanul Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Univerităţii din Oradea.
Proiect transfrontalier
„A new method and system for real time fermentation process monitoring”, este proiectul depus în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, de către Universitatea din Oradea în calitate de Lider de Proiect, şi care are ca partener de proiect Institutul de Biotehnologie Bay Zoltán din Szeged, Ungaria. Acest proiect a fost utilizat pentru determinarea în timp real a proceselor fermentative din industria vinului şi a biotenolului.
O parte din experimente s-au realizat la Institutul de Biotehnologie Bay Zoltán din Szeged, Ungaria care s-a ocupat de partea de microbiologie şi partea fermentativă , iar la universitatea din Oradea s-au realizat biosenzorii si sistemul informatic necesar, astfel încât să se poată monitoriza în permanenţă şi calitatea produselor care se obţin în cadrul procesului industrial.
“Obiectul principal al proiectului este de a dezvolta o nouă metodă şi un sistem inovativ ce utilizează biosenzorii optici pentru monitorizarea în timp real a reacţiei de hidroliză a gluc