O data la cateva saptamani, stiri despre noi cladiri istorice care cad prada buldozerelor ajung la opinia publica. De fiecare data, ne intrebam cum e posibil. De ce Ministerul Culturii nu face nimic, de ce arhitectii nu fac nimic, de ce primariile din Bucuresti nu fac nimic.
Andrei Pippidi, fost presedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, profesor si membru corespondent al Academiei Romane, este unul dintre cei mai mari aparatori ai acestor case vechi si frumoase. Recent, a fost demolata o cladire fabuloasa, Casa Ghyka. Din pacate, lui Andrei Pippidi ii e teama si pentru alte case cu valoare istorica si arhitectonica.
El a declarat pentru Ziare.com, ca sunt si alte cladiri importante despre s-ar putea sa aflam intr-o buna zi ca sunt demolate.
Casa Ghika si surorile ei incendiate
Casa Ghika, demolata la inceputul lui octombrie, a fost "asasinata" cu premeditare, dandu-i-se foc de trei ori, inainte de daramare, pentru ca starea ei sa devina un pretext pentru demolare, arata Andrei Pippidi.
"Casei i s-a dat foc de trei ori. Si eu am crezut ca fusese un singur incident, dar fusesera trei. De fiecare data vecinii au chemat pompierii, care si-au facut datoria. Aceasta ticalosie se repeta mai mult decat frecvent, este o tactica.
Amintesc Casa Romulu de langa palatul Victoria. Este o casa de colt foarte frumoasa, construita de Petre Antonescu, unul din numele cele mai ilustre ale arhitecturii romanesti. A fost lasat de izbeliste, sa intre si sa iasa homelesii, pana i s-a dat foc.
Din fericire, fiind plasata atat de aproape de locurile cele mai inalte ale politicii, s-au luat masuri imediat. Saptamana trecuta am vazut primele semne, s-ar putea sa i se fi gasit un rost si sa fie restaurata", a declarat Pippidi.
Uneori, luand atitudine, prin simplul fapt de a scrie despr