> „Încercăm să convingem fermierii să cultive, astfel încât terenul să nu mai rămână pârloagă” a declarat Vasile Schipor, şeful Direcţiei Agricole > Rapiţa este în continuă extindere în judeţ, în această toamnă aşteptându-se însămânţarea a 1.500 ha
Campania de însămânţări de toamnă este în grafic, terenurile fiind eliberate pe toate cele 21.000 de hectare care urmează a fi cultivate, anunţă Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Judeţene Agricole Suceava. Cu grâu, propuse a se însămânţa au fost 15.200 ha, până în prezent fiind însămânţate circa 12.000 ha, adică aproximativ 80% din total. Schipor spune că timpul încă o permite, iar în funcţie de vreme, dacă va ploua sau nu, semănatul ar urma să se apropie de final în zilele care vin.
„În fiecare an, programăm un procentaj de 10%, adăugat la ceea ce s-a cultivat în anul precedent, pentru sporirea suprafeţei cu grâu, cât şi în vederea diminuării celei rămase necultivate în decursul anilor. În acest sens, încercăm să convingem fermierii să cultive, astfel încât terenul să nu mai rămână pârloagă” a declarat Vasile Schipor.
Cu triticale, specie de plante cerealiere care este destinată hrănirii animalelor, sunt planificate a se înfiinţa 500 ha, la fel ca şi la orz, la orzoaică cele 200 ha fiind deja semănate.
Rapiţa este în continuă extindere în judeţul Suceava, în această toamnă aşteptându-se însămânţarea a 1.500 ha. „Încercăm să creştem, în fiecare an, suprafaţa semănată cu rapiţă. Am pornit de la 450 ha, apoi 600 ha, anul trecut am avut 1.175 ha cultivate, contractele fiind asigurate atât pentru producerea de ulei, dar şi pentru biodiesel” a reliefat directorul executiv al DJA Suceava, subliniind că la preluare se asigură şi un preţ destul de bun. În schimb, rapiţa este sensibilă la temperaturi scăzute, iar o toamnă deosebit de rece ar putea aduce prejudicii importante acestei cult