Situaţia conducerii companiei Tarom e neclară. Surse apropiate companiei spun că marţi ar urma să fie revocat preşedintele Consiliului de Administraţie. Cert e că a demisionat directorul executiv al Tarom. Informaţiile au apărut chiar în perioada când a venit delegaţia FMI, pentru o primă evaluare a acordului de finanţare. Managementul privat la companiile de stat cu probleme e una din condiţiile impuse de FMI.
Marţi dimineață, Nicolae Demetriade şi-a dat demisia din funcţia de administrator - director executiv al Tarom dar şi din Consiliul de Administraţie al companiei aeriene naţionale.
El fusese numit membru în C. A. în luna mai a acestui an, în urma Adunării Generale a Acționarilor Tarom. O lună mai târziu a fost numit director executiv al companiei, alături de CEO-ul privat, Christian Heinzmann, al cărui mandat a fost scurtat la vremea respectivă de la patru ani la un an. Asta ar însemna că mandatul expiră în luna noiembrie 2013.
Demetriade a invocat aplicarea prevederilor ordonanţei privind managementul privat la Tarom, afirmând că aceasta a fost „o iluzie”.
De altfel, zvonuri privind renunţarea la actuala conducere a operatorului au circulat de multă vreme. La finalul săptămânii trecute, revista Capital susţinea că membrii Consiliului de Administraţie de la Tarom ar urma să fie demişi în foarte scurt timp.
Aceeaşi revistă Capital scrie acum că în decursul zilei de marţi urmează să fie revocat Dan Pascariu din funcția de președinte al CA. Contactat de capital.ro, Pascariu a precizat că nu o să demisioneze din funcție și că așteaptă să fie revocat, dacă aceasta este dorința acționarului majoritar - Ministerul Transporturilor.
Sursele Capital spun că managerul privat Christian Heinzmann va rămâne, la cererea Ministerului Transporturilor, să conducă Tarom și în următorii 3 ani.
Pentru menținerea lui Heinzma