Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a vorbit marţi, la Adevărul Live, despre evoluţia coabitării dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. In opinia sa, pactul de coabitare nu va fi denunţat de liderul de la Cotroceni.
“Nu cred că Băsescu va denunţa pactul. Realitatea e invers faţă de cum o prezintă domnul Băsescu. El a folosit pactul pentru a le explica celor care l-au sprijinit lucruri care nu pot fi explicate. Nu poţi explica, după ce minţi prin vocea Monicăi Macovei, că ai 1,5 milioane de voturi furate, cum aceiaşi oameni din vară iau 70% în toamnă. Din punct de vedere democratic, oamenii care l-au apărat au fost de bună-credinţă, dar i-a minţit”, a declarat Şova.
Întrebat cum ar trebui să arate o procedură corectă de demitere a preşedintelui, în condiţiile în care preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a evidenţiat că suspendarea este de natură politică, dar demiterea ar trebui să fie de natură juridică, Şova a răspuns că nu este o problemă care să fie tranşată de instanţă.
“Suspendarea preşedintelui, ca instituţie, mai există într-o singură ţară din Europa şi se face tot de către Parlament. Ar fi o experienţă nouă ca suspendarea să o facă o instanţă judecătorească. Domnia Sa chiar a încălcat Constituţia şi în avizul pe care l-a dat CCR înainte de suspendare s-a explicat că domnul Băsescu a încălcat Constituţia de patru ori, deci nu era o problemă de instanţă”, a explicat ministrul.
De asemenea, el crede că pactul de coabitare nu va fi denunţat, deoarece nu există niciun interes în această privinţă din partea Preşedinţiei.
“Marea politică a lui Băsescu este încălcarea Constituţiei. Pactul de coabitare nu-l va rezilia, pentru că atunci nu mai trebuie să explicăm că dânsul face scandalul, se va vedea foarte clar. Incearcă să-şi dea o importanţă pe care nu o are. Noi nu avem intenţia să rupem pact