Lansarea albumului foto documentar „Mândrie şi beton“, semnat de Petruţ Călinescu, are loc miercuri, pe 23 octombrie, la Clubul Muzeului Ţăranului Român. Proiectul, care înfăţişează transformările petrecute în satele nordice ale României în urma plecării oamenilor la muncă în străinătate, a fost tipărit cu sprijinul a 260 de cititori care au crezut în această iniţiativă şi au cumpărat albumul în avans.
Munca de documentare pentru acest proiect, realizat de fotograful Petruţ Călinescu şi de jurnalista Ioana Hodoiu, s-a întins pe ultimii trei ani şi a însemnat drumuri repetate atât în nordul ţării, cât şi în Franţa, principala destinaţie a românilor plecaţi la muncă. Totodată, fotografiile s-au concretizat în primul webdocumentar românesc şi au fost expuse în Capitală, la Cluj, la Berlin şi, bineînţeles, în Negreşti-Oaş, unde au fost realizate.
Albumul „Mândrie şi Beton“, publicat de Editura Igloo, este tipărit cu sprijinul a 260 de cititori, care au crezut în proiect şi au cumpărat albumul în avans, strângându-se astfel banii necesari tiparului.
Vile de beton au crescut în bătătura caselor de lemn cu pridvor şi brâuri pictate manual, iar bătrânii rămaşi acasă s-au transformat peste noapte în diriginţi de şantier. O prăpastie s-a căscat între deja două generaţii care trăiesc printre străini. Cei care au luptat din greu să-şi facă un rost „afară” visează să se întoarcă într-o zi acasă. Copiii lor visează să rupă “blestemul betoului”care îi obligă, conform tradiţiei, să-şi bage banii câştigaţi din greu în case cu mult etaje în satele natale.
După o documentare de trei ani, expoziţii foto (Bucuresti, Cluj, Negreşti-Oaş) şi un webdocumentar, povestea de succes a celor plecaţi la muncă în străinătate, despre care „Adevărul“ a scris la începutul lunii februarie, apare şi pe hârtie. Albumul Mândrie şi Beton, editat la editura Igl