După trei ani de suspendare a discuţiilor, miniştrii UE însărcinaţi cu afacerile europene au decis marţi la Luxemburg să relanseze negocierile preaderare cu Turcia. Aceasta se va întâmpla pe 5 noiembrie, la Bruxelles, ceea ce reprezintă o amânare faţă de un prim calendar întârziat de alegerile germane.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Turcia şi UE au ajuns la un blocaj în urmă cu trei ani. Multe capitole de negocieri, ca uniunea vamală sau agricultura, sunt paralizate din cauza refuzului Ankarei de a-şi normaliza relaţiile cu Nicosia. Turcia refuză mai departe să extindă Ciprului aşa-numitul "Protocol de la Ankara", semnat cu europenii în 1963 şi actualizat după extinderile succesive ale UE, fără a include vreodată Ciprul. În principiu, protocolul ar da acces navelor şi avioanelor cipriote în porturile şi aeroporturile turceşti.
Acesta nu este singurul motiv, dar este motivul principal. Găsim aici divergenţe de opinie UE-Turcia pe mai multe dosare, precum şi în privinţa evenimentelor din vara trecută de la Ankara, care au ridicat unele semne de întrebare.
Turcia a făcut însă progrese, cu toate că Franţa şi Germania se tem mai departe de eventuala aderare la clubul UE a acestei ţări musulmane cu aproape 80 de milioane de locuitori.
În iunie anul trecut, UE ar fi vrut să-i întindă o mână Ankarei, dar alegerile germane au întârziat calendarul. Acum că alegerile au trecut, Comisia Europeană a putut prezenta săptămâna trecută un raport prin care să recomande reluarea discuţiilor. Textul se opreşte totuşi şi asupra evenimentelor din Piaţa Taksim, unde Comisia găseşte că Poliţia a făcut un "recurs excesiv la forţă" împotriva manifestanţilor.
Totuşi, "Turcia a făcut paşi importanţi" şi rămâne angajată pe calea europeană, de unde şi nevoia de a da "un nou elan" negocierilor preaderare. Se face aici aluzie la punerea