Un forum internaţional al primarilor din Moldova, România, Ucraina, Croația şi Polonia.
Peste 150 de primari din întreaga republică s-au adunat azi la Forumul internațional „Fonduri pentru administrațiile publice locale”, la care au participat şi reprezentanți din Romania, Ucraina, Croația şi Polonia. Primarii au discutat despre realitățile din primăriile pe care le conduc şi în ce măsură reuşesc să atragă fonduri pentru a acoperi necesităţile comunităţii. Experţii au îndemnat autoritățile locale să se asocieze în platforme de colaborare regională şi să împrumute din experienţa altor state.
Capacitatea autorităţilor locale de a dezvolta servicii şi a îmbunătăţi infrastructura comunităţii depinde de autonomia locală de care dispun primarii, este de părere Ion Beschieru de la Congresul Autorităţilor locale din Republica Moldova, organizaţie care întruneşte peste şase sute de edili. Primarii spun că aşteaptă adoptarea Legii finanţelor publice locale, care le-ar permite să gestioneze bugetul şi treburile interne ale comunităţii fără a depinde de poziţia autorităţilor raionale. Ion Beschieru spune că odată cu adoptarea legii primarii vor fi motivaţi să sporească veniturile şi să caute parteneri de dezvoltare:
„Dacă legea veche se baza de fapt pe nişte normative de cheltuieli, când deşi aveai bani în bugetul local, îţi prescria exact unde şi cât trebuie să cheltuieşti, acum legea nouă încurajează primăriile active care se străduie să mărească resursele financiare. Şi având o anumită sumă de bani, sunt liberi să decidă cum îi cheltuiesc, să prioritizeze şi inclusiv să aibă bani pentru contribuţie, ca să scrie proiecte, să dezvolte documentaţia necesară, planuri urbanistice, strategii, proiecte de calitate.”
Reprezentantul autorităţilor locale mai zice că primăriile din satele Moldovei duc lipsă de specialişti în domeniul eco