Senatorul Octavian Motoc a fost sesizat, de un curând, de o cunoştinţă care lucrează în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO asupra unui proiect de lege. Propunerea legislativă urmăreşte modificarea a trei articole din Legea nr. 82/1993, privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, fiind susţinută de şapte parlamentari străini de judeţul nostru.
La art. 10 (4.1) se propune: „Pe întreg teritoriul Rezervaţiei schimbarea destinaţiei fostelor amenajări piscicole, cu excepţia situaţiei pentru renaturare, este interzisă”. La punctul 4.2: „În termen de trei ani de la publicarea prezentei legi, terenurile agricole situate pe suprafaţa fostelor amenajări piscicole trebuiesc readuse la destinaţia lor originală, pe cheltuiala proprietarilor, arendaşilor sau concesionarilor care le-au schimbat destinaţia, după caz, sau trebuiesc renaturate”. Punctul 4.3: „Începând cu anul 2014, nu se mai poate acorda subvenţie agricolă pentru terenurile aferente fostelor amenajări piscicole aflate pe teritoriul Rezervaţiei”. De asemenea, la art. 12 se introduce un nou punct, cu următorul text: „Schimbarea destinaţiei fostelor amenajări piscicole, cu excepţia renaturărilor, este interzisă”, iar la art. 13 se mai adaugă următoarele: „… cu amendă anuală egală ca valoare cu valoarea anuală a subvenţiei pentru teren arabil echivalent ca suprafaţă corespunzător zonei”. Este vorba, deci, de o amendă aplicată celor care nu respectă destinaţia iniţială, respectiv cea amenajare piscicolă şi o transformă în amenajare agricolă.
Parlamentarul Octavian Motoc a susţinut în plenul Comisiei comune punctul său de vedere, după ce şi reprezentantul Ministerului Agriculturii prezentase punctul de vedere guvernamental. Consiliul Judeţean Tulcea, a afirmat Motoc, administrează circa 80.000 de hectare de teren, dintre care jumătate sunt amenaj