Învăţământul la domiciliu ar putea reapărea de anul viitor în România dacă parlamentarii vor aproba un proiect de lege aflat momentan la stadiul de dezbatere. Până în 1948, atunci când comuniştii s-au instalat la putere, această formă de învăţământ alternativă era favorita copiilor de burghezi, însă acum este adresată în special tinerilor aflaţi în Diaspora şi care vor să continue să studieze în limba română.
Legal în ţări precum SUA, Franţa, Irlanda sau Israel, învăţământul la domiciliu a mai avut câteva tentativa de a pătrunde şi în ţara noastră, însă de fiecare dată s-a oprit înainte de a deveni proiect de lege. Acum, patru deputaţi ai Partidului Conservator au iniţiat procedura legislativă şi speră ca odată cu anul şcolar 2013/2014 această formă să fie pusă şi în practică. „Acest tip de educaţie este funcţional în alte ţări, copiii înregistrând rezultate remarcabile în învăţătură, aşa că am considerat oportună pentru elevii români din ţară şi Diaspora dezvoltarea legislaţiei privind învăţământul la domiciliu”, spune Ovidiu Raeţchi, unul dintre iniţiatori.
Ministerul asigură doar o parte dintre costuri
Un asistent educaţional atestat de Ministerul Educaţiei în urma unor cursuri ar urma să fie cel desemnat pentru a susţine cursurile la domiciliu. Părinţii pot deveni profesorii propriilor urmaşi dacă au urmat un liceu psihopedagogic, însă marea parte dintre învăţătorii la domiciliu va fi formată cel mai probabil din profesori care lucrează cu jumătate de normă în actualul sistem de învăţământ. Proiectul de lege prevede ca ministerul să asigure o parte dintre costuri, printre care suportul logistic, însă salariul şi alte plăţi necesare desfăşurării activităţii al domiciliu a profesorilor ar reveni în sarcina părinţilor care optează pentru această formă de învăţământ. Programa conţine mai puţine materii decât în mod normal la gimnaziu, obliga