Preţurile locuinţelor din mai multe oraşe germane ar putea fi supraevaluate cu până la 20%, potrivit băncii centrale a Germaniei.
În raportul său lunar dat publicităţii luni, Bundesbank avertizează că preţul crescut din zonele urbane „este dificil de justificat pe baza unor factori fundamentali“, deşi nu sunt semne de exagerări substanţiale pe piaţa imobiliară germană, în general.
„În ultimii trei ani, preţurile caselor şi apartamentelor au crescut cu un total de 8,25%. Acest lucru se datorează «decalajului mare dintre preţurile proprietăţilor din zonele urbane şi cele rurale»“, a anunţat banca într-un comunicat de presă.
Pieţele rezidenţiale urbane ar putea fi cu până la 10% peste nivelul acceptabil, precizează banca centrală germană, adăugând că în oraşele mari atractive, precum Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart şi Dusseldorf, supraevaluarea ar putea fi de până la 20%.
Cererea mai puternică decât era aşteptată în timpul unei redresări economice este văzută ca motivul ce stă în spatele creşterii preţurilor, potrivit Bundesbank, adăugând că piaţa imobiliară germană a devenit mai atractivă pentru investitorii internaţionali după „balonul“ imobiliar de pe piaţa americană şi de pe alte pieţe europene.
„Mai mult, apetitul pentru investiţii imobiliare a crescut datorită randamentelor scăzute oferite de activele financiare în ultimii ani“, se mai arată în raport, care avertizează asupra faptului că orice corecţie a preţurilor pe piaţa rezidenţială ar putea duce la pierderi notabile pentru gospodării.
Totuşi, Bundesbank consideră că este foarte puţin probabil ca acest lucru să devină un risc macroeconomic la adresa stabilităţii financiare. Condiţiile impuse de ipoteci sunt mult mai dure decât cele din SUA sau din alte părţi ale Europei, inclusiv pentru împrumuturile pe termen scurt. A