Dacă bate palma cu opoziţia social-democrată, cancelarul german vrea să implementeze reforme radicale în UE, în special federalizarea fiscală. Sursa: Reuters
O mare coaliţie cu social-democraţii i-ar permite cancelarului Angela Merkel, în cel de-al treilea mandat, să remodeleze viitorul Germaniei, dar mai ales al Europei. Dacă alianţa cu actuala opoziţie se materializează, Merkel va avea în spate cea mai puternică majoritate parlamentară din ultimii 50 de ani, ceea ce îi va permite să pună în aplicare proiecte îndrăzneţe, iar Germania va deveni astfel o forţă de necontestat în Europa, comentează publicaţia germană Der Spiegel.
În primul rând, Merkel vrea să îşi lase amprenta asupra marelui proiect european, promovând reforme care vor schimba fundamental UE. Dacă marea coaliţie cu social-democraţii devine o realitate, cancelarul german va urmări în primul rând să sporească puterile Bruxelles-ului asupra bugetelor naţionale şi a împrumuturilor publice în cele 28 de ţări membre, o idee mai veche, dar care a rămas până în prezent doar un proiect pe hârtie. Scopul acestor măsuri este asigurarea unei stabilităţi financiare pe termen lung, după turbulenţele recente din Zona Euro, şi trasarea unei politici fiscale comune pentru spaţiul comunitar.
Un control mai strict
Mai exact, Merkel vrea ca UE să beneficieze de pârghii precum controale stricte şi chiar drept de veto în problema bugetelor naţionale, puteri pe care le va primi în baza unor acorduri şi criterii coercitive în relaţia cu ţările membre. O altă iniţiativă a cancelarului german este sporirea atribuţiilor Comisiei Europene, executivul comunitar urmând să primească puteri de supervizare a comportamentului financiar al fiecărei ţări. Nu în ultimul rând, Merkel vrea un şef permament al Euro Group, această poziţie fiind în prezent asigurată prin rotaţie de miniştrii de Finanţe din Zona Euro.
M