Azi, a început conferinţa ZFDigital13 organizată de „Ziarul Financiar“. Prima discuţie interesantă a zilei a fost cu reprezentanţii marilor operatori din România despre viitorul telecom. UPC a furnizat câteva date despre cum stă România pe plan european, iar tabloul nu este deloc unul promiţător.
Jean Francois Fallacher, director executiv al Orange România a spus că aici piaţa este una competitivă condusă astfel şi de preţurile destul de mici. Till Streichert, directorul financiar al Vodafone, a ţinut să menţioneze că în ciuda stării actuale, piaţa a cunoscut câteva schimbări semnificative în ultimii ani. „După 2008, până când creşterea era cu peste 10% anual, toată industria s-a contractat. Cred că suntem într-o etapă în care suntem optimişti si aşteptăm să revenim pe creştere constantă“, a apreciat acesta.
Din partea UPC, un furnizor de Internet şi cablu, mai puţin cunoscut ca jucător telecom, piaţa se vede altfel. „Competiţia e bună pentru utilizatori şi e bună pentru noi, ne ţine în priză. Trebuie să vii cu produse noi, interesante pentru a fi competitiv în continuare“, a afirmat Severina Pascu, director UPC România şi Ungaria.
„Problema“ pe care o au operatorii acum este scăderea tarifelor de interconectare. Există deja diverse iniţiative la nivel european pentru ca tarifele de roaming să scadă şi mai mult sau chiar să dispară din dorinţa de a crea o piaţă la fel de puternică precum cea din SUA.
„România are cele mai mici tarife, iar scăderea este preconizată la scară mare. Şi e cert că scăderea va avea un anumit impact. Anul acesta piaţa merge bine, dar pentru anul viitor avem nişte temeri care privesc tarifele de interconectare“, a apreciat directorul Orange. Nikolai Beckers, director Cosmote România, a dat şi cifre, a spus că veniturile vor scădea cu 200 de milioane de euro, catalogând efectul ca fiind unul cu impact la nivel macro, nu