În fabricile de textile din Bangladesh lucrează patru milioane de oameni, în imensa majoritate femei, salariul minim actual fiind de aproximativ 38 de dolari pe lună.
Luni 21 octombrie s-a împlinit o jumătate de an de când peste 1100 de muncitori textiliști din Bangladesh au murit într-unul din cele mai grave accidente industriale din istorie, striviți - la propriu - de locul lor de muncă unde câștigau un salariu de mizerie. La șase luni de la prăbușirea fabricii de la periferia capitalei Dacca, sindicaliștii din Bangladesh încearcă să obțină condiții mai bune de muncă, iar activiștii internaționali, să convingă marile corporații cu comenzi în Bangladesh să se comporte reponsabil.
Organizația „Clean Clothes Campaign” (Campania Haine Curate) a lansat de ieri mai multe evenimente în câteva țări europene, încercând să sensibilizeze opinia publică la doleanțele muncitorilor textiliști din Bangladesh, care caută să obțină de la guvern și patroni mărirea salariului minim.
Într-un comunicat de presă, organizația cu sediul în Olanda, specializată în susținerea muncitorilor din țări sărace, spune că în Bangladesh, unde lucrează în fabrici de textile patru milioane de oameni, în imensa majoritate femei, salariul minim actual este de aproximativ 38 de dolari pe lună. În opinia activiștilor, aceasta înseamnă numai 11% din ceea ce ei numesc „salariu din care se poate trăi” în țara sud-asiatică. Acel salariu ideal este estimat la aproximativ 355 de dolari pe lună. Prin salariu decent Campania Haine Curate înțelege un salariu din care muncitoarea să-și poată hrăni familia, să poată plăti chiria, asigurarea medicală, educația copiilor și să aibă pusă deoparte o sumă cât de mică pentru evenimente neprevăzute.
Luna trecută aproape o cincime din atelierele de textile din Bangladesh au fost lovite de un val de greve fără preceden