Mai mult de 4 milioane de turişti vizitează anual Praga. Secole la rând a fost oraşul cu cele mai multe castele şi catedrale de pe continent, iar astăzi este unul dintre cele mai fermecătoare oraşe din Europa.
Cu o poziţie geografică de invidiat, Praga devine în jurul anului 1000 unul dintre cele mai mari şi prospere centre comerciale ale Europei. Astăzi, oraşul de aur cum a fost supranumit are demnitatea unui lord care a trecut cu eleganţă peste cruzimile istoriei. Ca vizitator, ai senzaţia că te plimbi într-un enorm muzeu care-ţi permite să-i contempli în voie şi suferinţele, dar şi secretele şi măreţia.
Pentru mine a fost uimitor să constat că această Praga, maiestuoasă şi echilibrată a servit drept sursă de inspiraţie unuia dintre cei mai interesanţi scriitori ai secolului trecut. Mă gândesc mereu cât am fi pierdut dacă acest scriitor genial şi introvertit, n-ar fi descris atât de bine imbecilitatea birocraţiei şi depersonalizarea individului, încât numele lui a devenit sinonim cu acestea. Spun că am fi pierdut, pentru că opera sa a fost salvată prin neascultarea dispoziţiilor testamentare pe care le-a dat prietenului său, prin care cerea ca toate manuscrisele să-i fie arse. Istoria l-a răzbunat în felul ei şi Kafka are astăzi zeci de statui în Praga, la poalele cărora se poate întâmplă să găseşti flori proaspete, dar va trebui să te înarmezi cu răbdarea unui ascet, aşezându-te la cozi interminabile dacă vrei să-i vizitezi mormântul din Noul Cimitir Evreiesc din Olsany sau muzeul care-i poartă numele. În ceea ce mă priveşte consider că a meritat, mai ales ca a stat la sursa imboldului de a vizita Praga.
City-break-ul tău ar putea începe cu o vizită la Castelul Praga, despre care se spune că este cel mai vast complex medival, nu numai din Cehia, dar şi din întreaga lume. Unele părţi ale acestui edificiu au fost construite in diferite stil