Tot mai multe cercetări arată că expunerea la lumină artficială măreşte riscul ca oamenii să sufere de o mulţime de boli, de la obezitate, diabet şi depresie, până la cancer.
Astfel, oamenii de științǎ sunt de pǎrere cǎ numărul de ore de expunere este un factor esenţial, dar foarte importantă este şi lungimea de undă a luminii, care conferă culoarea acesteia. În acest sens, Journal of Neuroscience a fost publicat recent un articol care arăta că hamsterii expuşi noaptea la lumină albastră dădeau semne mai accentuate de depresie; în schimb, lumina artificială roşie avea un efect mult mai slab în acest sens. Specialiştii consideră că descoperirea ar putea avea implicaţii şi pentru sănătatea oamenilor.
Se cunoştea de multă vreme că a desfăşura activităţi tipic diurne, noaptea, într-un mediu iluminat artificial, măreşte semnificativ riscul apariţiei unor probleme de sănătate, iar cea mai dăunătoare dintre toate s-a dovedit a fi lumina albastră. Potrivit descoperǎ.ro, printre altele, becurile fluorescente (mult recomandate în locul celor incandescente, pentru a reduce consumul de energie electrică), precum şi ecranele aparatelor electronice, emit lumină cu dominantă albastră, care perturbă mecanismele fiziologice nocturne ale organismului. Așadar, munca de noapte măreşte riscul de cancer; dar nu numai cei care lucrează în schimbul de noapte sunt expuşi acestui risc, ci şi cei care se culcă târziu, petrecând multe ore înainte de culcare în faţa televizorului ori a calculatorului.
Problema este că organismul uman nu este adaptat la lumina artificială, care nu există în viaţa noastră decât de vreo 100 de ani, explică un expert în domeniu, profesorul Richard Stevens, de la University of Connecticut Health Center. Expunerea la lumină puternică după apusul soarelui este, pentru corpul uman, un fenomen complet nenatural şi dereglează mecanismele interne ale