FENOMEN Tot mai multe „oi rătăcite“ ale Bisericii Ortodoxe Române se îndreaptă spre alte comunităţi religioase, cum ar fi Biserica Ortodoxă de Stil Vechi, care ţine vechile rânduieli calendaristice.
În România, dintre cei 20,12 milioane de locuitori, 18,8 milioane sunt de religie ortodoxă. Alte sute de mii sunt creştini care nu aparţin Bisericii Ortodoxe Române (BOR), ci altor culte recunoscute de statul român. Pe lângă aceştia, la recensământ, 2% din români au spus că au altă religie sau nu au vrut să-şi declare religia.
Printre structurile religioase care au ieşit de sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române se numără Biserica Ortodoxă de Stil Vechi, Biserica Elitistă, Biserica Ortodoxă Secretă şi Biserica Vlahilor de Pretutindeni. Acestea se consideră reprezentante ale adevăratei credinţe ortodoxe, de la care Biserica oficială s-ar fi îndepărtat.
Liniştea pe stil vechi
În Dobrogea, pe tărâmul apostolic al Sfântului Andrei, există trei biserici de stil vechi: două în judeţul Constanţa şi una în judeţul Tulcea. Biserica Izvorul Tămăduirii se află la câţiva kilometri de Constanţa, lângă podul de la Agigea.
Complexul monahal cu două lăcaşuri de cult şi chilii este ridicat pe dealul de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră. Aici trăiesc zece călugări, într-o lume ruptă de zbuciumul realităţii. „Nu avem televizor, radio sau internet. Nu vrem să fim tulburaţi de ce se întâmplă afară. Gândul nostru trebuie să se îndrepte numai spre Domnul Iisus Hristos“, spune părintele Evghenie.
Are 33 de ani şi vine din Suceava, judeţ unde este Mitropolia Slătioara, sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi. De mic şi-a dorit să îmbrace haina monahală pentru a-l sluji pe Dumnezeu, iar la 18 ani a intrat în rândul monahilor.
„Tatăl meu era în această credinţă, iar mama, care era ortodoxă, l-a urmat. La noi în Moldova este cea mai importantă comunit