Banii necesari pentru supravegherea sanitar-veterinară a fermelor exportatoare vor fi alocaţi la prima rectificare bugetară. În caz contrar, riscăm interdicţia accesului pe pieţele externe.
Industria cărnii, care trimite la export între 20% şi 40% din produsele sale, lucrează acum pe muchie de cuţit pentru că medicii veterinari nu mai au fondurile necesare la supravegherea sanitară a fermelor.
Fără atestarea sanitar-veterinară, exporturile ar fi compromise, pentru că pe pieţele externe concurenţa este extrem de dură şi autorităţile din diverse ţări atât aşteaptă, ca România să nu poată dovedi că ţine sub control bolile animalelor.
În această situaţie s-a ajuns din cauză că – din greşeală sau nu – bugetul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost redus tocmai la capitolul destinat aplicării Programului Strategic 2013 (adoptat prin HG nr. 341/2012), prin care se asigură supravegherea fermelor.
"Adevărul" a semnalat riscul interzicerii de către UE a exporturilor româneşti de carne.
În acest moment, potrivit reprezentanţilor veterinarilor, în câteva judeţe sunt deja oprite operaţiunile de supraveghere sanitară (din lipsa fondurilor), aşa că riscurile cresc pe zi ce trece. De aceea, asociaţiile reprezentative ale medicilor veterinari au înaintat solicitări Ministerului Finanţelor în vederea suplimentării – mai exact, corectării – bugetului ANSVSA, astfel încât supravegherea sanitară să se reia pe cât posibil mai repede, iar semnalele primite sunt pozitive.
Acoperire bugetară din mai multe surse
„Încă din septembrie am înaintat solicitări Ministerului Finanţelor, pentru a obţine bugetul necesar aplicării Programului Strategic 2013, şi am înţeles din ultimele discuţii că va fi o rectificare în sens pozitiv a bugetului ANSVSA. Necesarul estimat de noi este de 96 de milioane