Barack Obama: „Trebuie să fie aproape certitudine că nu vor fi omoriți sau răniți civili.”
Folosirea avioanelor fara pilot de catre armata americana si CIA, pentru uciderea unor capetenii teroriste a dat rezultate, dar are si multi critici intre aparatorii drepturilor omului. Care sint argumentele pro si contra? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
In circa 300 de atacuri din 2008 incoace, zeci de lideri talibani si Al Qaeda au fost ucisi. Numarul atacurilor cu avioane fara pilot a scazut dramatic in ultimul an. Aceasta este ceea ce spun surse ale administratiei americane.
Dar realitatea se prezinta diferit in regiunile din Pakistan unde aceste atacuri sint considerate „ingeri ai mortii”. Oamenii locului spun ca unele dintre atacuri nu sint atit de precise precum initiatorii sustin si adauga ca triburile locale sint prinse ca intr-un cleste, intre militantii extremisti si fortele americane care incearca sa-i elimine.
Marturiile oamenilor sint acum intarite de un raport al organizatiei Amnesty International că 19 civili din regiunea Waziristanul de Nord au fost ucisi in doar doua atacuri cu avioane fara pilot, din ianuarie 2012 – in timp ce administratia Obama sustinea ca aceastea sint din ce in ce mai precise, aproape fara greseala.
Raportul despre Pakistan este insotit de un altul Human Rights Watch despre atacurile din Yemen. Astazi, premierul pakistanez Nawaz Sharif, un critic aspru al atacurilor cu avioane fara pilot se va intilni cu presedintele Obama la Casa Alba. Vineri, dezbaterea cu privire la aceasta chestiune va avea drept cadru Natiunile Unite, unde oficialitati critica lipsa de transparenta a operatiunilor americane de acest fel.
Atacurile sint cele mai grave in nord-vestul Pakistanului, in orasul Miram Shah, fiind lansate nu mai putin de 13 din 2008 incoace si