Faptul că Turcia a trebuit să aștepte o jumătate de secol înainte de a-și vedea acceptat statutul de candidat nu e foarte încurajator pentru țările Parteneriatului Estic.
Uniunea Europeană a anunțat redeschiderea în curând a negocierilor de aderare cu Turcia. Cei 28 de miniștri de externe, reuniți vreme de două zile la Luxembourg, au decis că peste două săptămâni va fi redeschis un nou capitol al negocierilor, care fuseseră înghețate vreme de trei ani.
Negocierile ar fi putut fi redeschise mai devreme anul acesta, însă au fost ținute blocate de către Germania. Angela Merkel nu voia ca delicata chestiune a aderării Turciei la UE să joace în rol în campania sa electorală. Acum, după victoria sa decisivă, cancelara și-a ridicat opoziția, însă și alte țări, precum Franța, Olanda și țările scandinave rămân total opuse, chiar dacă discuțiile în vederea aderării Turciei sînt prevăzute a avansa.
Turcia a semnat un acord de asociere cu UE, cum e cel pe care urmărește să îl parafeze Moldova, încă din 1963. Jumătate de secol mai târziu, și în ciuda faptului că negocierile directe, pe capitole, au început încă din 2005, nu au fost deschise pentru negogieri decât 13 capitole din 35 și nu a fost închis decât unul singur : știința și cercetarea.
Capitolul a cărui deschidere a fost anunțată astăzi, al 13-lea, este la rîndul lui unul relativ minor: dezvoltarea regională.
Relațiile Turciei cu UE se răciseră considerabil în ultimul an, în urma reprimării violente de către regimul lui Recep Tayyip Erdogan a manifestațiilor din Istanbul din primăvara trecută. La fel, discursul politic al premierului turc a devenit în ultima vreme tot mai naționalist și anti-occidental, mulți oficiali turci declarând chiar că Europa are mai multă nevoie de Turcia decât Turcia de Europa.
La fel, oficialii turci se plâng că negocier