Camera Deputaţilor va dezbate săptămâna viitoare proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, după ce Senatul s-a pronunţat deja în favoarea acestuia cu 95 de voturi "pentru", zece "împotrivă" şi trei abţineri.
"Noua lege a restituirilor a fost modificată în urma solicitărilor adresate primului-ministru Victor Ponta de către structurile asociative ale aleşilor locali. Prin adoptarea acestui proiect de lege, comisiile locale pentru inventarierea terenurilor vor fi conduse de primarii de comună, oraş sau municipiu. Legea nr. 165/2013 prevedea că preşedinţii acestor comisii sunt reprezentanţii instituţiilor prefectului", a comunicat Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
Potrivit acesteia, prin modificarea Legii nr. 165/2013, titularii de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor către entităţile învestite cu soluţionarea notificării în vederea restituirii în natură sau compensării imobilelor cu alte bunuri. În forma iniţială a legii, returnarea dosarelor la nivel local era posibilă doar în cazul solicitărilor formulate în temeiul legilor fondului funciar.
O altă modificare importantă a legii, aprobată de Senat, este prevederea potrivit căreia, în cazul în care din documentele existente în dosarele de despăgubiri nu se pot identifica vechiul amplasament sau caracteristicile tehnice ale imobilului, calculul despăgubirilor se va face prin aplicarea valorii minime prevăzute de grila notarială pentru localitatea respectivă.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 va fi supus săptămâna viitoar