Eurodeputaţii cer măsuri dure după scandalul de spionaj care implică Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA, declanşat de Snowden. În consecinţă, Parlamentul European (PE) a solicitat miercuri Comisiei Europene (CE) suspendarea 'Programului de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste' (TFTP), semnat în 2010, care prevede transferul datelor financiare ale UE în SUA. Mai mult, oficialii europeni au cerut şi o anchetă tehnică pentru verificarea acuzaţilor.
Textul acorduluiprecizează că aceste informaţii nu pot fi folosite decât în lupta împotriva terorismului. Potrivit lui Snowden, NSA ar fi înregistrat date financiare ale cetăţenilor UE deţinute de SWIFT, compania belgiană care administrează aceste informaţii. Rezoluţia nelegislativă adoptată miercuri contra acordului cu o majoritate strânsă - 280 de voturi 'pentru', 254 'împotrivă' şi 20 de abţineri a fost o propunere comună a socialiştilor, verzilor şi liberalilor. La rândul lor, popularii europeni, cel mai mare grup din legislativul comunitar, au propus un text care cerea clarificări, dar care, 'din raţiuni de securitate', solicita să nu fie suspendat acordul cu Washingtonul. Această variantă de rezoluţie a fost respinsă, la fel ca şi propunerea vicepreşedintelui grupului PPE din PE, Manfred Weber, de a amâna votul, scrie Agerpres.
Deşi a solicitat autorităţilor americane explicaţii, Executivul comunitar a menţionat repetat în ultimele săptămâni că nu deţine încă probe care să-i permită să propună suspendarea tratatului. Mai mult, denunţarea acordului trebuie să fie sprijinită unanim de statele membre în Consiliu. După vot, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat că Executivul comunitar a declanşat consultări cu SUA pentru verificarea acuzaţiilor. Cu toate că americanii au furnizat explicaţii detaliate, comisarul european aşteaptă asigurările scrise pe care C