Relaţiile dintre Statele Unite şi Arabia Saudită rămân puternice, a insistat marţi un oficial american, negând intenţia Riyadului de a-şi reduce cooperarea cu Washingtonul în Siria, evocată de presă, relatează AFP.
La întrebarea dacă Arabia Saudită a informat Statele Unite cu privire la o astfel de schimbare politică, acest oficial a asigurat: "Din câte ştiu, acest mesaj nu a fost transmis Departamentului de Stat de către saudiţi".
Potrivit Wall Street Journal, şeful serviciilor de informaţii saudite, prinţul Bandar ben Sultan al-Saud, le-a declarat diplomaţilor europeni că Riyadul îşi va reduce cooperarea cu Statele Unite pentru înarmarea şi antrenarea rebelilor sirieni.
Vineri, Arabia Saudită şi-a anunţat intenţia de a refuza un loc în Consiliul de Securitate al ONU, la o zi de la prima sa alegere în acest for, un act fără precedent al cărui scop este protestul faţă de "neputinţa" Consiliului, în special în faţa dramei siriene. Luni, ONU încă nu fusese notificat în legătură cu acest refuz.
"Este vorba despre un mesaj în atenţia Statelor Unite, nu a ONU", a declarat prinţul Bandar, potrivit WSJ, care asigură că saudiţii îi reproşează aliatului lor american că nu a recurs la atacuri împotriva arsenalului chimic al lui Bashar al-Assad.
Regatul cu majoritate sunnită asistă, de asemenea, cu circumspecţie la o uşoară ameliorare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Iranul şiit.
"Relaţia noastră şi în special parteneriatul cu saudiţii sunt puternice. Acordăm multă importanţă iniţiativei lor într-un număr mare de domenii", a insistat marţi Marie Harf, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. "Lucrăm împreună pe probleme importante şi împărtăşim aceleaşi obiective, fie că se referă la încheierea războiului din Siria, fie la revenirea unui Guvern democratic în Egipt sau împiedicarea Iranului de a obţine arma nucleară".
"În