Dacă de ceva timp te dor sau te mănâncă ochii, "fug" literele, simți o senzatie de arsură la nivelul lor, ai o sensibilitate crescută la lumină, vezi dublu sau te doare capul este posibil să te confrunți cu ceea ce se numește oboseală oculară.
Ochii obosiți nu sunt doar un un semn că ai petrecut prea mult timp în fața calculatorului, ci pot fi și un simptom al unei afecțiuni oculare sau îți pot semnala că ai nevoie de ochelari.
Cauze
Atunci când ochii fac un efort intens pe o perioadă lungă de timp poate apărea oboseala oculară care este destul de neplăcută, mai ales când nu ai câteva zile libere pentru a-ți odihni ochii.
În acest caz medicii recomandă să utilizezi lacrimi artificiale pentru a-ți descongestiona ochii, mai ales în zilele călduroase de primăvară și vara și atunci când funcționeaza și aparatul de aer condiționat.
Ochii obosesc dacă sunt expuși pe termen lung la lumină puternică sau din contră dacă încerci să vezi într-o lumina foarte slabă. Oboseala ochilor poate să fie accentuată de o altă problemă a ochilor - un viciu de refracție netratat, de stres sau oboseala generală. Hipermetropia, imposibilitatea de a vedea de aproape și, astigmatismul, un defect al curburii corneei, pot genera dacă nu sunt tratate, oboseala ochilor din cauza efortului făcut pentru a vedea bine.
Deși nu are consecințe grave pe termen lung, oboseala oculară poate fi neplăcută și îți întrerupe munca, obosindu-te și împiedicându-te să te concentrezi la ceea ce faci. În cazul în care oboseala oculară este pronunțată, apare după eforturi vizuale mici sau este însoțită de dureri puternice de cap este necesar un control oftalmologic. Medicul îți va prescrie un tratament pe baza simptomelor pe care le ai și în funcție de rezultatele obținute în urma unui control.
Dacă oboseala oculară nu este atât de pronunțată, câteva măsuri de precauție și remed