"Victor, ce vrei tu să faci pentru România?", l-a întrebat glumeţul Biden pe premierul român pe care l-a avut oaspete. Ponta: „i-am spus 'anul viitor nu se va întâmpla nimic, dar din 2015 cred că România va fi alături de toate statele europene, pentru a avea o poziţie coordonată cu partenerii noştri'”.
Scriam, în urmă cu mai bine de un an, după ce 17 europarlamentari români au votat cam în şoaptă (povestea, AICI) un raport care cerea Bucureştiului să recunoască statalitatea Kosovo, că existau, la acea vreme, multe semne că lucrurile se schimbau în jurul graniţelor noastre şi că România nu va avea de ales şi va recunoaşte, probabil imediat după 2014, independenţa Kosovo.
Gând la gând cu bucurie. Premierul spune, la Washington, după ce ni s-a arătat iar obrazul pentru această problemă nerezolvată (la fel făcea şi Hillary Clinton anul trecut), că întocmai aşa vom face: vom recunoaşte independenţa Kosovo în 2015. Surpriză? O greşeală geostrategică? Un precedent periculos pentru Ţinutul Secuiesc? Niciuna.
Ştiţi care sunt două dintre ultimele state ale lumii care au recunoscut ceea ce noi considerăm, din 2008, drept „un act ilegal”? Thailanda şi El Salvador. Desigur, nu sunt de pus sub semnul întrebării interesele geopolitice ale thailandezilor şi ale cetăţenilor din El Salvador în Kosovo, însă parcă totuşi mai mult ne-ar privi pe noi să facem ceea ce deja este doar o formalitate, dar o formalitate care frânează evoluţia Serbiei şi a Kosovo către o integrare europeană. Fără această integrare, Uniunea Europeană va avea în ograda ei o gaură neagră foarte periculoasă formată din cele două state, după cum foarte bine avertiza în urmă cu doi ani acest policy brief al Centrului Român de Politici Europene (CRPE) şi Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB). O gaură neagră la graniţa cu România. Dintre toate cele cinci state (Slovacia, Spania, Grec