La începutul anului, NASA a „trimis-o“ pe Mona Lisa pe Lună pentru a-şi testa o idee. Acum, acea idee se materializează într-un nou mediu de comunicare cu sondele, sateliţii şi navetele trimise în spaţiu.
În ianuarie, NASA s-a jucat cu un laser şi a trimis pe Lună o reproducere după tabloul creat de Leonardo da Vinci. Apoi, a aşteptat imaginea să se întoarcă şi a primit-o puţin distorsionată. Spre finalul lunii februarie, NASA a spus că pregăteşte transmisiunile prin laser, iar primul test important va fi derulat în octombrie. Ei bine, e octombrie şi agenţia spaţială s-a pus pe teste, primul oferind un rezultat surprinzător.
The Verge notează că NASA a reuşit să obţină o viteză de transmitere de 622Mbps şi asta folosind doar laserul. Agenţia a trimis datele de la o staţie terestră din New Mexico spre o navetă aflată la circa 385 de mii de kilometri deasupra Pământului. Mai mult, a reuşit să încarce informaţii fără erori pe LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) cu o rată de transfer de 20Mbps. LADEE investighează un efect similar aurolei boreale observat pe Lună de către astronauţii misiunii Apollo 17.
În cazul trimiterii portretului Monei Lisa pe Lună, transferul s-a făcut cu o viteză de 300 biţi pe secundă. Treptat, agenţia spaţială vrea să îşi asigure o cale de trimitere a datelor mai rapidă decât undele radio. Aceasta nu va fi utilă în toate scenariile, mai ales când un asteroid sau alt corp se pune între emiţător şi receptor, dar atunci când e cale liberă între cele două, rata de transfer este foarte mare.
În viitor, specialiştii se aşteaptă să folosească razele laser pentru a trimite imagini mai bune, dar şi videoclipuri 3D din spaţiu. Nu există o perioadă de timp pentru când acestea vor fi folosite în misiune, dar Badri Younes de la NASA susţine că se aşteaptă ca serviciul să fie operaţional cât de curând.
Haide s