NATO a cerut Turciei sa nu uite de apartenenta ei la Alianta Nord-Atlantica in cadrul achizitiei unui sistem anti-racheta de productie chineza. Premierul turc a amintit ca „nimeni nu are dreptul sa intervina in deciziile independente” ale tarii sale.
O oarecare iritare se simte in dialogul dintre Turcia si NATO creste. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a revenit miercuri asupra subiectului, confirmand ca Ankara a ales o companie chineza din domeniul apararii care sa echipeze Turcia cu rachete cu raza medie de actiune. O decizie care a derajat atat Statele Unite, cat si NATO.
Poate pentru a calma spiritele si a preveni o deteriorare nedorita a relatiilor cu Occidentul, Erdogan a afirmat ca decizia finala va fi anunta in zilele urmatoare. „Dar deocamdata, China a oferit cele mai bune conditii”, a adaugat seful guvernului de la Ankara, amintind ca societatea China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), aflata sub embargo si care este pasibila de sanctiuni pentru ca a livrat armament Iranului si Siriei, s-a angajat la o productie comuna cu Turcia. O conditie sine qua non pentru tara sa.
In acest context, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a exprimat speranta ca Turcia va respecta punctul de vedere al Aliantei in cazul semnarii unui acord cu China privind achizitia de rachete. „Din punctul de vedere al NATO, esential este ca sistemele pe care un stat membru doreste sa le cumpere sa poata functiona in concordanta cu sistemele similare prezente in alte tari ale Aliantei”, a explicat Rasmussen la o conferinta de presa.
"Tarile membre au intotdeauna in inventarul lor material si arme rusesti”, a venit replica premierului Erdogan. Nimeni, a continuat el, „nu are dreptul sa intervina in deciziile independente” ale Turciei. „Pozitia noastra este foarte clara. Alegerea pe care o tara o face in privinta echipame