Maramureş, Zărneşti şi Munţii Apuseni vor fi primele trei zone din ţară certificate ca destinaţii ecoturistice, începând din primăvara anului viitor, alte şase zone aflându-se pe lista viitoarelor destinaţii ecoturistice din România şi urmând să fie certificate până la sfârşitul anului 2014.
Anunţul a fost făcut, miercuri, la Poiana Braşov, la cea de-a doua ediţie a Conferinţei europene de ecoturism, de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, care a afirmat că nouă zone din ţară sunt propuse pentru a deveni destinaţii ecoturistice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"România este printre primele ţări, dacă nu prima ţară din Uniunea Europeană, care a implementat sistemul de certificate a destinaţiilor ecoturistice. Este un parteneriat făcut de noi, ca Autoritate naţională de turism, împreună cu mediul privat, cu asociaţia pentru ecoturism din România, s-au stabilit criteriile conform unui sistem european de desemnare a destinaţiilor ecoturistice. În prezent, avem în lucru trei dosare, trei cereri pentru a deveni destinaţii ecoturistice, iar alte şase sunt în analiză", a spus Filipescu.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism a mai spus că destinaţiile care au dosarele de certificare "în lucru" sunt: "Creasta Cocoşului-Mara-Cosău" din Maramureş, "Pădurea Craiului" din Munţii Apuseni şi "Piatra Craiului" din zona Zărneşti.
Printre destinaţiile care vor primi certificarea de zone ecoturistice se numără, de asemenea, zona "Crişan - Mila 23" din Delta Dunării, "Ţara Haţegului - Retezat" şi "Ţara Dornelor" din Munţii Călimani.
"Problema este că cei care aplică pentru aceste destinaţii eco trebuie să facă un parteneriat inclusiv la nivel local, inclusiv cu societăţile care se ocupă de deşeuri şi mai durează puţin. Deja avem oamenii pe teren, sunt echipe mixte care se duc şi fac certificarea acestor zone"