În dimineaţa zilei de duminică, 27 octombrie, se va trece de la ora de vară la ora legală oficială standard, denumită de mulţi şi drept "ora de iarnă".
În fiecare an, în ultima duminică din octombrie se trece la ora legală oficială. Anul acesta, schimbarea va avea loc în dimineaţa zilei de duminică, 27 octombrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, adică ora 04:00 va deveni ora 03:00.
Schimbarea orei se face de două ori pe an - în ultima duminică din martie, când se trece la ora de vară şi în ultima duminică din octombrie, când se revine la ora oficială.
Celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin a fost primul care s-a gândit la ora de vară, în anul 1784. Acesta a scris un eseu, "Economical Project", în care a formulat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, una din ele fiind introducerea unei perioade de timp pe parcursul verii, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti.
Ideea lui Franklin a fost preluată de William Willett, un constructor britanic, care a propus în 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilile pentru a profita de lumina soarelui. Aceste minute urmau a fi scăzute în duminicile lunii septembrie.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie), scrie Observatorul Astronomic. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (21 mai - 16 octombrie). Au urmat Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Abia în 1966, SUA a introdus ora de vară în toate statele sale, precum şi alte 70 de ţări din lume.
Ora de vară nu este folosită în ţările de la ecuator şi de la tropicul Capricornului şi nici de Japonia şi China.
În România,