Dacă până acum câţiva ani se înscriau la facultate sau îşi scoteau certificate de inapţi ca să scape de armată, astăzi, când milităria nu mai e obligatorie, mii de tineri se înghesuie la înrolare. Miza: un job decent remunerat de soldat profesionist şi misiuni în teatrele de operaţii.
Banii îi motivează pe tinerii care se înrolează, dar nu sunt totul. Vocaţia militară şi dragostea de patrie, jurată "chiar cu preţul vieţii", îi ţin cu adevărat în sistem
Stagiul militar nu mai e obligatoriu din 2007, dar în continuare sunt mulţi amatori de "sectoare şi plantoane". În perioada instrucţiei primesc o soldă cam cât salariul minim, mai mare decât şomajul pe care l-ar lua dacă nu şi-ar găsi job după liceu. În plus, masă, cazare, uniformă, iar în final contract de soldat profesionist.
Înrolarea e cea mai scurtă cale de a intra în sistem: e nevoie de cel puţin zece clase, sănătate de fier şi condiţie fizică. Pentru cei care cred că n-au vocaţie, şefii au o vorbă: armata a ajutat multe anti-talente să şi-o găsească. Instrucţia făcută astăzi nu mai seamănă cu cea de pe vremea bunicilor, când ordinul trebuie executat "pe nemestecate".
A dat militaria jos din pod la Caracal
Silviu Cilianu (foto), 25 de ani, din Caracal, s-a înrolat în 2007, cum a terminat liceul. A ales calea mai uşoară de a-şi îndeplini visul şi de a deveni independent la vârsta la care mulţi trăiesc pe banii părinţilor. Fiind primul din familie cu epoleţi, a devenit rapid mândria rudelor.
Sora geamănă a preferat civilia. "A fost un pariu că pot face faţă la orice şi recunosc că voiam să fiu devreme pe picioarele mele", e mândru olteanul. A mers la biroul de recrutare şi şi-a depus dosarul. După ce a trecut de vizita medicală şi de o probă fizică ce nu presupune abilităţi de sportiv de performanţă, a început instrucţia la o unitate din oraşul natal.
Chiar dacă era practi