Sancţiunile pe care Uniunea Europeană (UE) le aplică Iranului nu au efecte negative doar asupra ţării asiatice, acestea afectând şi UE, ca partener comercial al său, susţine Javad Amin-Mansour, directorul Departamentului de negocieri comerciale şi energie din cadrul Ministerului iranian al Afacerilor Externe. "Iran este interesată să coopereze cu Uniunea Europeană în domeniul energiei, considerând că apropierea în acest sector este reciproc avantajoasă", a declarat oficialul, în cadrul unei conferinţe având ca subiect punctul de vedere al Iranului cu privire la UE şi la Orientul Mijlociu.
Ca membru al organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi al forumului ţărilor producătoare de gaze naturale (GEFC), Iran depune eforturi să promoveze o mai bună coordonare a politicilor energetice globale, a precizat Javad Amin-Mansour, care a continuat: "Noi vrem să stabilizăm piaţa energiei la nivel mondial, să contribuim la creşterea stabilităţii şi a predictibilităţii sale. În acest sens, investim în dezvoltarea capacităţii de producţie de energie regenerabilă şi nucleară, pentru a reduce dependenţa faţă de combustibilii fosili".
Colaborarea dintre Iran şi Uniunea Europeană în sectorul energetic prezintă un potenţial semnificativ, nu doar în privinţa aspectelor convenţionale ale domeniului, ci şi în producţia de energie solară, având în vedere că pe teritoriul statului asiatic se află un deşert de dimensiunea Franţei, a susţinut oficialul de la Teheran.
Consiliului UE a decis, în ianuarie 2012, să aplice un embargo pe exporturile de petrol ale Iranului, să îngheţe activele Băncii Centrale de la Teheran şi să stopeze comerţul cu metale preţioase şi produse petrochimice cu statul asiatic.
Iran nu era, însă, un furnizor semnificativ de petrol pentru Uniunea Europeană înainte de embargo, motiv pentru care este greu de crezut că acesta va juca un rol