Scris de Cristian Horgoș - Rectorul Bungău afirmă că transferul studenţilor nu e taxat ca „pedeapsă” ci ca să acopere cheltuielile generate.
Rectorul Universităţii din Oradea a explicat miercuri de ce s-a instituit o taxă de transfer egală cu taxa de şcolarizare pe anul I la facultatea în cauză. Rectorul Bungău a recunoscut că ideea taxei i-a venit după ce o duzină de studenţi de la Stomatologie şi alte asemenea grupuri de la Arhitectură şi-au cerut transferul lui Cluj.
„Dacă ar fi fost, anual, un caz două per facultate nu era o problemă. Însă dacă din 80 de studenţi care au urmat anul I la Oradea mai îmi rămân doar 65 în anul II, facultatea pierde un post didactic. Transferurile în grup generează costuri în sistem. Eu nu pot să îi spun unui coleg cadru didactic: anul acesta ai post, anul viitor poate nu, peste doi ani iarăşi o să ai. Eu trebuie să acoper costurile cu acel post raportat la cifra de şcolarizare”, a spus Constantin Bungău. Rectorul a schiţat şi „mecanismul” transferurilor.Iau locul orădenilor
„De pildă, sunt tineri din Cluj care dau admitere şi la ei acasă, şi la Oradea, dar sunt admişi doar la noi. După primul an îşi cere transferul aclo unde are domiciliul şi e normal să-l aprob. Problema e când pleacă 10 – 12 studenţi care înseamnă o formaţiune de studiu la laborator. Ei au ocupat locuri pentru care am lăsat pe dinafară candidaţi orădeni şi pentru care nu mai putem organiza admitere. Deci nu putem încuraja o astfel de practică”, a mai motivat Bungău.
Întrebat cum de alte universităţi îşi pot suplimenta cifra de şcolarizare acceptând, prin transfer, grupuri de studenţi, rectorul a răspuns că există o circulară de la Minister care suplimentează cifra de şcolarizare stabilită prin Hotărâre de Guvern.
„O lege nu poate împiedica ceva legal. Normele europene prevăd libertatea studentului de a se transfera la Paris, Bruxelles sau o