Încotro merge jurnalismul în era globalizării? Mai mulţi profesori de jurnalism din Statele Unite ale Americii, dar şi specialişti români au încercat să răspundă la această întrebare astăzi, la conferinţa Convergenţe Media, organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea şcolii de jurnalism de la Cluj.
Secolului vitezei îi corespunde şi un tip de jurnalism extrem de dinamic: cel online. Sunt tot mai puţine redacţii de presă şi tot mai multe bloguri, iar reţelele de socializare provoacă depedenţă. În aceste condiţii, nu este de mirare că absolvenţii şcolilor de jurnalism ajung să lucreze mai mult în departamente de comunicare, decât în redacţii de ştiri, spun profesorii Facultăţii de Jurnalism din Cluj.
La eveniment au fost prezenţi şi fondatorii şcolii de jurnalism de la Cluj. Unul dintre aceştia, profesorul Tudor Vlad, predă acum jurnalism la o universitate din Georgia. Vlad s-a declarat dezamăgit de tablodizarea presei, pe fondul crizei economice.
Fostul premier Emil Boc a apreciat că presa a avut un rol important în instaurarea democraţiei în România.
Conferinţa "Convergenţe Media" durează trei zile şi reuneşte specialişti în mass media din întreaga lume.
În prezent, studenţii Facultăţii de Jurnalism din Cluj pot pune în practică ceea ce învaţă la cursuri într-un studio tv şi un radio, ambele aparţinând Universităţii Babeş-Bolyai.